marți, 11 august 2009

Calator in tara

Sunt atatea lucruri de vazut..incat nu stii ce sa faci, unde sa pornesti, pe cine sa intrebi.De odihnit,nu poti...Trebuie sa continui...sa observi, sa asculti si sa inchizi ochii, ca sa poti fura si pentru tine, o mica parte din ceea ce vezi.



Te imbarci pe vapor, daca esti norocos sa nu ai rau de mare...si plutesti.Fie traversezi Dunarea, fie te plimbi intr-o croaziera pe M.Egee, senzatia unei calatorii pe mare e foarte placuta.


Trenul e mai accesibil si nu ar trebui sa existe vara, fara sa faci o calatorie cu trenul.Irina spune vara=tren. Calatoriile cu trenul sunt cele mai distractive.Toata gasca se aduna intr-un compartiment si de-acolo ramane de vazut daca ia sau nu amenda pentru deranjarea ordinii publice. (ni s-a intamplat si noua intr-o tabara).Cei ce calatoresc pentru prima data cu trenul sunt foarte entuziasmati si niciodata dezamagiti.O adevarata distractie.

Cluj-Bucuresti...Drum facut vara trecuta, impreuna cu Iri. Condamnate la un drum lung.Exista insa, posibilitatea sa calatoresti cu oameni exagerat de povestitori, care sa-ti povesteasca ce casa si-au facut in Floresti, cat de avocati sunt ei..sau cat de neastamparati le sunt copiii. E enervant, dar distractiv in acelasi timp.

Cu masina romanilor, Dacia, e consum mult de benzina, insa te duce sigur la destinatie chiar si in tari straine. E distractiv cand merg cu ai mei in concediu. Noroc cu portbagajul mare.





Pana acum, in ceea ce priveste calatoriile in aer, nu am avut ocazia sa zbor cu avionul. Am zburat mai lent, cu telescaunul...in plina natura, am admirat peisajul de munte indeaproape. E unul dintre cele mai frumoase lucruri care i se poate intampla unui calator la munte.


Calatoria pe jos e cea mai sanatoasa.In mijlocul naturii, explorand paduri de jnepeni, concentrandu-te sa nu cazi si facand popas din cand in cand, e cel mai palpitand lucru.Cunoasterea muntilor indeaproape, nu se face nici cu masina, nici cu trenul, nici cu avionul.Se face cu doiul si cu cativa prieteni. E cel mai ieftin mod de calatorie si in acelasi timp si cel mai sanatos.Ai nevoie de o pereche de bocanci cu talpa aderenta, rezistenti la apa si stransi bine pe glezna. Drum bun!


Pe langa bocanci, mai ai nevoie de conditie fizica si ambitie. Se poate citi oboseala pe fata mea, insa dupa un traseu de 8 ore...nici nu ma gandeam altfel.

Cum cu doiul se fac cele mai interesante, grele si palpitante drumetii, nu rata sa cateri daca ai ocazia.

Intotdeauna planificati traseul ce urmeaza sa-l faci si principalele obiective pe care vrei sa le vizitezi.Timpul e unul din inamicii tai si trebuie sa stii sa-l invingi fiind foarte organizat in excursia ta.Ia o harta cu tine, iar daca esti pe munte, nu uita de busola.

Aceasta este busola de la bordul vaporului Menia Maria. Tu ar trebui sa ai la tine o busola muuult mai mica, de buzunar :)


Oriunde ai pleca, si cu orice mijloc ai cutreiera tara si nu numai, nu uita de bani. Daca ajungi in strainatate, iti recomand sa-ti iei un portmoneu pentru monede, intru-cat sunt multe monede euro.Cand nu ai portmoneu, gramada se imprastie.



Cu vaporul, cu Dacia sau cu doiul, ce bine e sa fi un simplu calator.

"Simti oboseala, prea plinul acesta care te inabusa si astepti sa pleci mai departe, mai repede, sa scapi din aceasta obsesie, sa schimbi cerul acesta de smarald-caci altminteri nu stii ce s-ar putea intampla cu tine, nu stii ce nebunii ai fi gata sa faci" (M.Eliade- "India")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu